UPCOMING RAMADHAN

30 May

Assalamualaikum (kalau jawab dapat pahala :))

well, its been for a long time I didn’t update this blog. apa nak buat konon-konon bajet busy.HAHA..

So, bulan puasa is just around the corner..yeayyy! (syaiton syaiton akan diikat)

Apa planning u guys for this upcoming ramadhan? upgrade iman? of course perlu..be a better person? of course you should be..

Thus, lets me help you to plan activities for this ramadhan. Actually it is not me to help you BUT we do it together to get barakah🙂 InsyaAllah..Well said, I’m not a good person, yet I’m trying to be a good person. so..lets we together practice to be a good person.

First of all, kita harus ambil berat pasal hal berikut :

welcome_ramadhan_2013__by_ichi_iltea15-d6cnjor

kenapa kita perlu jaga hati, telinga, mulut dan mata? ya, dekat sini la tempat yang banyak kita lakukan dosa tanpa kita sedari.

Hati itu umpama nadi kita. kalau busuk hati kita, maka buruk la keperibadian kita sebagai orang islam.

Telinga. tempat banyaknya kita dengar perkara sia-sia seperti umpatan orang.

Mulut. tempat berlakunya kira berkata bohong dan sia-sia.malah ianya medan kita mengumpat.

Mata. pancaindera untuk melihat.hati-hati dengan mata.takut kita terlihat perkara-perkara haram.

so, adalah baik jikalau kita mampu berusaha menjaga anggota badan ini.

Last but not least, is a guide for our daily routine in ramadhan. Perbanyakan amalan berikut.

ramadan-daily-checklist-wallpaper-1024x768jpg

AURAT DAN BATASANNYA

20 Apr

Assalamualaikum.. (kalau jawab dapat pahala)… ^_^

So..hari ni kita nak bercakap mengenai aurat..Nampak macam mudah dan macam kita dah penuhi syariat..but actually we are maybe not fulfill it yet.

Hari ni nukan sahaja nak bercerita mengenai aurat tetapi tentang ajnabi dan mahram juga..so, we were aware with whom we can show our aurat dan with whom we can salam. especially women, not every men we can simply showed our aurat and directly touch..

Defenisi aurat yang mudah adalah bahagian anggota badan tertentu sama ada lelaki  atau perempuan yang haram dipamerkan pada yang ajnabi

Aurat bagi lelaki dan juga perempuan juga berbeza.

lelaki : dari pusat hingga ke lutut

perempuan : seluruh anggota badan kecuali muka dan telapak tangan. so, kaki juga aurat sayang. please wear sock🙂

BUT !! diinggatkan bahawa pasangan suami isteri tiada istilah aurat antara mereka. (yang halal saje tau )

definisinya nampak mudahkan? tapi berapa ramai yang ikot?? tepuk hati tanya jawapan..bukan bermaksud untu memerli..tetapi adalah tanggungjawab kita sesame saudara Islam untuk mengingati antara satu sama lain.

Next, dengan gambaran yang mudah we will see with whom kita perlu berhijab and bersalam. I know it very confusing.. even I also confuse about certain part. Dan bagi yang berkahwin juga mungkin ada confuse tentang batasan dalam keluarga mertua.. so, here the simple ways to understand. lets study!

For Guyspanduan ukhti

hopefully penulisan kali ni boleh memberi sedikit ilmu pada you all😀

Uncle Chua Signature

4 Apr

Assalamualaikum (kalau jawab dapat pahal) 😆

So, hari ni kita cerita lagi pasal kedai makan yang menarik di area kuala terengganu. Haishh la,pepagi dah cerita pasal makan..hehe

First of all. Apa yang paling penting, kedai makan ni HALAL!! No worries at all.

Kedai makan ni berdekatan dengan round bout batu bersurat. So, kalau datang dari arah HSNZ, kat round bout tu ambik pukul 3. Kedai makan ni jugak berdekatan dengan Makang Sekak-Sekak Nok..

Menu yang paling aku gemar sekali bila datang sini adalah mee kari. Sangat superbb! Dan yang paling semua orang suka adalah… portion yang banyak..haha..  macam-macam menu yang lain juga ada.tetap sedap dan superbb.. most of the menu based on malaysian taste. So,no worries dengan makanan yang di hidangkan.

Selamat menjamu mata 😆

Selamat menjamu mata 😆

Its My Story

2 Apr

Assalamualaikum🙂 (kalau jawab dapat pahala)…

Hari ni tangan sangat la gatai nak menulis. Almost one hour dah hadap lappy, but still doesn’t any ideas came out. so, me. myself decide to share some of my story to you guys. InsyaAllah yang baik jadikan ikutan dan yang buruk dijadikan iktibar.

Sejujurnya me, myself memang already dah berhijab since masa kecik-kecik lagi. And my mum start berhijab since her age late 20.. But still, Alhamdulillah terbuka jugakan hati my mum nak bertudung. Thanks Allah🙂

So, back to my story.. me,myself memang la bertudung. But!! me, myself tak ikut pun seperti yang disyariatkan dalam agama Islam. wearing shirts and jeans was my old days trends. bukan yang longgar okey, yang ketat. Seriusly, bila engok balik gambar lama terasa sangat jahil.huhu

Due, to this appearance, lelaki senang-senang nak berkawan tanpa ada respect me,myself as a perempuan. Masa jahil dulu kononnya, rasa bangga la sebab ramai yang syok konon-kononnya. Astagfirullah, jauh tersimpang hati ni.

But, one day ni. something happen to me. yang menyebabkan me,myself nekad nak ubah appearance.

benda ni terjadi when me, myself beli barang runcit kat kedai bawah asrama, then this one guy a.k.a my coursemate dengan senang-wenangnya grab both of my shoulder from the back.! In front of others students?? on that time teiba me,myself terus terfikir ‘ why he didn’t respect me as a women as a muslimah? terus terfikir is it due to my appearance?‘ tu yang sesenang hati nak sentuh? agak terkesima juga masa tu.

apa yang menyebabkan me, myself terasa sangat adalah..since my secondary school me, myself memang ramai kawan lelaki, we spend most of time together.. BUT.. they respect me. they never take advantage to me since we be friend.

seriously, since balik beli barang tu. my emotionot stable. I’m feel sorry to myself. I’m feel very terrible for myself. and I cried a lot!! (tak tahu nak describe perasaan time tu..)

then slowly I change my appearance. I’m starting wearing tudung yang tutup dada. kalau tak dulu selempang sana sini. wearing wide shawl was my favoourite. wearing loose shirt with slack or long skirt make me feel so covered. wearing sock.

After I used to wear like that, I’m felt very secured and protective. And the boys tak sewenang-wenangnya nak touch I. Seriusly rasa selamat sangat dari pandangan mata yang bernafsu.

Alhamdulillah I’m still maintain with this appearance. Everyday I hope I’m being a better and better person.

Pulau Redang, Redang island

27 Mar

Assalamualaikum (kalau jawab dapat pahala)…😀

Redang Island..where is it located? and of coz in Malaysia which is at Terengganu.. seriously redang island is one of the most beautiful island that I have been..

view from my resort.

                    view from my resort.

IMG_0304

IMG_0314

so how? nice right? what  a great place for vacation and release stress..

and the main activity in here is snorkeling which is my favourite part..hehe.. for 3 days 2 night package, it included 3 different check point for snorkeling. where you can see beauty of inner part of ocean. SubahanaAllah.

So, due to this.. My housemate and I was planed to visit redang island and for me of coz the second time visit. But, unfortunately, we unable to do so. we are only student with students’ budget.

Nowadays the rate are too high and for sure due to this up coming April. I’m totally disappointed. On 2013, I’m able to went there for only rm280 but this time it reach up to rm400..uhh.. it ruin our plan..:(

so, things that I can do..just throw back the old time..sobsobsob ;'(

such a delicious food.

                       such a delicious food.

IMG_0458

IMG_0672

hopefully, one fine day I’m able to visit this place again🙂

THE BEAUTY OF NATURE

8 Mar

Assalamualaikum (kalau jawab dapat pahala) 😊

So, todays tak mau cakap bebanyak. Just wanna share some picture.

The beauty of nature. Lets the pictures told the stories.

20150308_09421020150308_09423320150308_094217

Makang Sekak-Sekak Nok

5 Mar

Assalamualaikum (kalau jawab dapat pahala)..

Makang sekak-sekak nok? Haa,apa tuu?

So, pada siapa yang tak tahu, itu ada la kedai steamboat and grill paling famous dekat area kuala terengganu.

Harga sangat berpatutan dengan menu buffet yang dangat banyak. Bayaran cuma Rm 20/person. Menu,tak payah cerita banyak sangat. Ayam dan daging saja ada beberapa jenis perapan. Tak termasuk seafood yang lain macam sotong,ketam, lala dan macam-macam lagi. Bebola yang disediakan pun ada bermacam jenis. Sayur-sayuran dan beberapa jenis mee juga tersedia. Haa..bukan setakat tu, dessert pun ada ice cream and abc. Don’t worry tu semua termasuk dah dengan bayaran tadi. Side makanan yang lain pun ada macam nasi goreng, laksa dan spagetti.air minum pun disediakan,tak payah nak order bagai.

Amacam? Tergoda idok dengan list menu tersebut?haha.. yang penting perut you guys ready nak masuk semua makanan tu.hehe

Biasanya we’olls akan spend masa dalam sejam setengah ke dua jam kat kedai tu.haha.rasa macam dalam syurga makanan.

But, harus diingatkan jangan korang ambil berlebihan dan tak dimakan. Jawabnya kena denda laa. Denda yang dikenakan ada laaa rm5/100 g.. so,hati-hati. Don’t worry buffet kat kedai tu sentiasa di top up. Ambil secara sederhana ok!

Sila jamu mata ☺

Sila jamu mata ☺