BLUSHING

23 Jan

Assalamualaikum..

Hari ni Cik Na nak bukak cerita pasal “ BLUSHING ”..

Image

        Setakat yang Cik Na perasan sekeliling ni, tak ada pula nampak lelaki yang blushing. Yang selalu nampak perempuan. Kenapa ya? Sebab semula jadinya perempuan itu seorang yang pemalu. Dan blushing ni sinonim dengan seseorang yang pemalu.

                Cik Na pun blushing juga tau. Natural blushing lagi bukan yang bubuh blusher dekat pipit tu. Biasa la kawan-kawan Cik Na ni rajin mengusik, membahan, mengenakan orang tu yang sampai Cik na blushing. Tapi yang peliknya Cik Na sorang je yang blushing yang lain tak ada pula. Malu kita..hahaha. Ada kawan Cik Na ni kata “ kau blushing sampai nak meletup dah pipi tu ” dan ada juga yang mengusik “ wei,meter temperature kau dah naik tu, karang rosak pulak meter pipi kau tu ”. Hahaha.. Macam- macam kawan Cik Na ni.

                So, sebab berlakunya blushing ni senang je dan cuma ada satu je sebab utamanya iaitu situasi tu dekat dengan perasaan kita. Dan blushing ni juga menampakkan keadaan yang di mana kita tak boleh nak penipu or tutup sesuatu rahsia. Ok, contohnya, kita guna Minah dengan Ali la. Misalnya, Minah ni dalam diam-diam minat sangat dekat Ali, tapi dia tak berterus-terang.Minah cuma pendamkan je perasaan dia tu. Dan tiba-tiba time berkumpul beramai-ramai, ada kawan-kawan yang mengusik Minah ni, “Eh, Minah Abe Ali kau sihat? Dah makan dah abang kau?” dan muka Minah jadi merah padam. Hal ni sebab orang mengusik dia dengan orang yang dia sayang and that’s why di sebut ‘ situasi yang dekat dengan perasaan’. Tapi kalau kita tengok blushing ni dari satu aspek yang lain Cik Na rasa ada yang membantu. Misalnya, lelaki ni pemalu dan dia ada hati dekat kawan perempuan dia dan dia nak kepastian sama ada kawan perempuan dia tu ada perasaan yang sama ke tak. Dan jikalau perempuan tu blushing bila dikaitkan dirinya dengan lelaki tu,secara tak langsung lelaki tu dapat jawapan yang dia tunggu selama ni.Tak ke menguntung? ( Ni kalau kawan Cik Na terbaca ni,boleh kantoi rahsia..hee)

Dan di sini adalah sebab-sebab berlakunya blushing

  • Malu

Hal ni disebabkan natural emotional reaction bila rasa malu, menyentuh perasaan      dan terharu. Biasanya blushing disebabkan malu ni berlaku cepat sebab perasaan malu ni menyebabkan banyah darah mengalir ke muka dan menyebabkan pipi menjadi kemerah-merahan.

  • Aktiviti fizikal

Hal ni disebabkan kita penat bersenam, berjoging. Erti kata lain bila letih melakukan banyak pergerakan.

  • Sejuk

Bila suhu sekeliling rendah, secara automatiknya badan manusia akan membina satu keadaan yang panas untuk mengatasi kesejukan. Dan cara melalui pengaliran darah ke seluruh badan. Dan ini menyebabkan blushing juga berlaku.

       Dan tips paling utama untuk mengelak blushing apabila malu adalah “RELAX” dan kena ingat blushing itu terjadi secara semula jadinya dan semua orang juga blushing. And my opinion is “ orang yang blushing ni comel. Setiap ciptaan Tuhan tu indah belaka.”

Image

 

#Thanksforreading🙂

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: