CHRONOLOGY OF A MURDER

22 Feb

Assalamualaikum..

So, today I would like to share to all those reader who read this about the ” chronology of a murder “. Which is commonly occur in Malaysia. In other word we called it ” TRAGEDI DARI SEBUAH CINTA NAFSU “.

Image

I got this from my cousin, Fayaqun.

        
وَلاَ تَقْرَبُواْ الزِّنَى إِنَّهُ كَانَ فَاحِشَةً وَسَاء سَبِيلاً

“Dan Janganlah kamu manghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang buruk.” (al-Israa’:32)

Rasanya semua dah dapat teka apa yang cuba saya sampaikan ni. Senang cerita saya nak sampaikan tentang kesan atau the way apa yang akan berlaku kepada orang yang ber’ sweet’ couple ni.

Satu fakta yang kita perlu tahu, tidak ada istilah ‘couple’ dalam Islam. Islam mengajar kita, kalau kita minat atau berkenan pada seseorang terus jumpa pada walinya. lelaki yang buat macam ni seriusly anda di cop ‘gentlemen’  :)  Orang mesti cakap tu kalau lelaki minat dekat perempuan boleh la jumpa wali perempuan tu. Tapi ni kalau perempuan yang minat dekat lelaki tu macam mana? Tak kan perigi nak cari timba..haa..big question right.? Tak salah pun kalau seseorang perempuan itu menyampaikan hasratnya pada lelaki yang dia minat. Dan saya sendiri ada satu cerita menarik di mana ada kawan saya budak perempuan ni dia yang approach lelaki. Haaaa..kawan saya ni kata ‘ Dia tu dah la ramai peminat,tu yang payah dia nak pilih. Biar aku yang approach dia melalui family. biar dia tahu kesungguhan aku. Orang kata tak cuba tak tahu. Kalau kena reject pun, at least dah try tak la tetiba gigit jari bila nampak dengan dah dengan perempuan lain.” hahaha…seriusly, perempuan yang macam ni sangat la berani. Tabik springgggg!

Okeyh, back to the story. One word that we as muslims should remember ‘behave’..Ingat kita perlu jaga kelakuan kita. Lagi- lagi antara seorang lelaki dan perempuan. Seperti mana kita menjaga aurat kita, pergaulan kita juga perlu dijaga. Pergaulan yang tidak terbatas ini lah yang boleh menterjerumuskan diri ke lembah maksiat dan seterusnya menyebabkan berlakunya pembuangan bayi.

Permulaan berlakunya benda ni semua adalah dari perkara yang sangat remeh. ia bermula dari mesej!  kadang-kadang we as human mesti cakap, common la mesej-mesej ni. Nak berbual mesti la mesej nak call selalu boleh bankrup top up. tahu pun boleh bankrup, tapi nak menggatal jugak. kekadang tu bila dah selalu sms nak jugak calling. Lepaskan rindu katanya. Cett.. ni memang zaman sweet bergula la ni..lepas tu teruskan lagi dengan date pertama.tak cukup pertama, ada kedua, ketiga.. Kononnya ni sebagai nak kukuhkan kepercayaan. lepas tu ada bagi-bagi hadiah. bila dah bagi hadiah, mesti ada wisheskan. faham dengan maksud “wishes’ ni?? haaa… ayat biasa dalam drama ‘ i dah bagi you special present, sekarang turn you pulak bagi something special untuk i. ‘…Ai seyhh, saya nak cerita pun malu..hahah..korang faham-faham sendiri la. Macam tak tahu pulak..hehe.. dari wishes ni la menyebabkan banyaknya berlaku zina. Bila dah terlanjur pulak, tetiba dapat berita pregnant. dan akhirnya berlaku la kes pembuangan bayi. Kadang- kadang saya terfikir, mereka ni senang- senang je buang bayi, sedangkan dekat luar sana tu berapa ramai pasangan suami isteri yang ingin menimang cahaya mata. Pada mereka yang sekadar memuaskan nafsu ni, anak itu bagai tidak ada nilainya, dibuang macam tu. Even kucing pun jaga anak sendiri. Saya rasa nak share la sikit gambar bayi- bayi yang dibuang, tapi sorry to say saya tak sanggup nak letak gambar. Rasa sedih sangat, sebab rasa orang yang buat macam tu sangat kejam. So, anyone who want to see the picture, google search sendiri ok?

So, last but not least. nasihat saya pandai buat pandai la bertanggungjawab. kalau rasa tak reti nak bertanggungjawab jangan pandai nak buat je. Dan pesanan saya ni bukan untuk lelaki sahaja. tapi kepada perempuan juga. perempuan itu sendiri seharusnya bijak dalam menjaga maruah diri sendiri. Allah dah letak perempuan itu di tempat yang tinggi tapi kenapa diri sendiri meletakkan harga diri itu pada tempat yang rendah??

Malaikat : “Apa kekurangan wanita?” Lalu Allah menjawab, “Hanya satu hal. Wanita terkadang lupa betapa berharganya dirinya – Siti Fatimah AR

#thanksforreading🙂

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: