RINDU

24 Feb

Assalamualaikum..

Hai, hari ni nak share sedikit.hee.. satu perkataan besar maknanya. RINDU!! Orang kata , orang yang menulis blog ni, selalu tulis berdasarkan mood yang dia tengah lalui sekarang. Dan nampaknya, saya tengah merindui seseorang la ni..hahaa..😀 Adat la, kita  kan di ciptakan berpasangan. Dan kasih sayang itu pengikatnya. Dan disebalik kasih sayang tersimpul kerinduan..

Image

Saya ni tak ada la expert mana nak bercerita tentang rindu ni. Tapi apa yang saya tahu dan apa yang saya sedar perasaan RINDU ni akan muncul bila kita baru sedar kita kehilangan sesuatu yang bermakna,istimewa dalam hidup kita. Atau pun kita kehilangan sesuatu yang selalu kita lalui. In easy word to explain, macam kita selalu mesej-mesej dengan seseorang yang istimewa tapi tetiba hari tu tak ada mesej dari dia. Sure time tu tak senang dudukkan? Mesti terfikir-fikir..Mana la dia ni? Eh? Ke saya yang tengah macam ni??hahah😀

Dan janganlah anda was-was kalau rindu itu tak semestinya kita merindui kekasih kita sahaja tapi ianya boleh diterjemahkan dengan merindui keluarga, ibu bapa, anak-anak, kawan atau sebagainya. Maksudnya meluas ye. Tapi kita ni yang selalu bersangka bahawa rindu itu hanya untuk kekasih.

Saya tak pasti dan  bahkan tak tahu pun ubat untuk menghilangkan rindu. Tapi saya cuma diajar untuk membaca sepotong ayat untuk melahirkan kerinduan saya melalui keizinanNYA.

Image

Pada saya, yang penting yakin dengan apa yang telah DIA caturkan hidup ni. DIA maha mengetahui  perkara hidup ataupun mati. Dan ni pula doa yang saya baca sebelum masuk tidur:

“ Bismillahhirrahmanirrahim.. Ya Allah sebagai mana engau mencampakkan perasaan rindu, kasih dan sayang dalam jiwaku, dengan izinMu juga aku bermohon perasaan yang sama engkau campakkan ke dalam jiwa (nama) untuk diriku. Dengan izinMu tautkan la hati kami. Pimpinkanlah hubugan kami kearah satu perhubugan yang ada penghujungnya. Amin.”

 Dan Cuma dengan izinNYA sahaja doa akan termakbul.Yang penting niat kita baca doa tu kena baik. Dan paling penting, percaya dengan aturan Allah SWT.

Image

#thanksforreading🙂

3 Responses to “RINDU”

  1. Astute January 8, 2014 at 6:36 pm #

    Assalamlkm….tentang doa awak tu boleh tak awak ajarkan kepada saya kerana saya agak samar nama siapa yang perlu saya letak pada kurungan yang pertama tu

    • cikina14 August 16, 2014 at 2:32 am #

      w’salam..maaf lambat reply. sy dh lama tak menulis. yang pasal doa tu, bila sy buka balik memang sy ada silap taip. yang first kurangan tu supposedly tak ada. sorry. terlepas pandang😦

      • cikina14 August 16, 2014 at 2:38 am #

        sy dah editkan yang baru..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: