JUBAH

7 Apr

Assalamualaikum..

Haha..long time no see ( perasan kejap macam ada orang baca blog.hee).. Lama dah saya tak menulis blog. Al maklum laa tuntutan kerja as a student sangat la banyak. Dengan assignment, lab report, kelas pagi petang siang malam and last but not least my final year project (FYP) to be done soon. So, sekarang dah kena fikir-fikir la nak buat FYP apa.

                So, go back to our title ‘JUBAH’ (Haa sangat la terpesong jauh dengan cerita tadi). Okey, jubah ialah sejenis pakaian wanita. Baju ni tak ada part untuk baju lain, kain lain. Jubah ni sekali sarung terus straight dengan baju dan kain. So kiranya sekali sarung dah siap pakai baju dangan kain. Kan senang. Sekali pakai je. Commonly jubah ni orang-orang dekat bahagian arab sana yang pakai. But, nowadays baju jubah ni pun semakin banyak ada dekat Malaysia. Biasanya dengan arab sana jubah mereka berwarna gelap seperti hitam, tapi di Malaysia ni macam-macam warna ada. Malah pelbagai design yang telah direka khas untuk menarik perhatian wanita di luar sana untuk memakainya.

                And in this section is my opinion about jubah yang ada di pasaran kita sekarang. As I know jubah ni adalah pakaian untuk menutup aurat, tiada cutting ikut body shape, material yang digunakan tak melekat pada badan dan material juga tidak datang dari kain yang nipis dan jarang. But, what I have seen dekat sini banyak jubah yang direka dan dijual tidak dalam keadaan yang saya jelaskan. Instead saya sendiri susah nak beli jubah mengikut apa yang saya nak sebab design yang ada terlalu heavy, sarat dengan manik-manik dan labuci (may be this is my taste not others). As I know, jubah ni pakaian yang simple untuk menutup aurat dan bukan untuk menarik perhatian lelaki dekat luar sana. Malah jubah yang banyak dijual sekarang mengikut body shape dan itu bukan keadaan jubah yang asalnya. Dan kebanyakan material yang digunakan untuk buat jubah sekarang saya kurang gemar terutama jenis kain yang melekat pada badan dan jarang. Jenis kain yang melekat pada badan ni membuatkan bentuk-bentuk yang ada pada si pemakai jelas terserlah. Benda yang boleh disembunyikan pun jadi tak tersembunyi, malu la macam tu. Jenis kain yang jarang pula jelas menunjukkan susuk tubuh seseorang wanita tu.

Image

Nowadays punya jubah or we called ‘jubah moden’

 

 

Image

Jubah cotton. A little bit jarang, so kena pakai kain dalam. I love it as it just simple dan design yang longgar.

 

Image

This one is jubah cotton from indonesia. I have one and just look alike this jubah.

 

Image

Just simple. One of my favourite jubah. Saya punya warna brown.

I’m not too good in agama, but the knowledge that I know I love to share with all of you. Tak salahkan saya nak tegur apa yang tak kena. In fact, I’m not a perfect muslimah but I’m trying to be a better person. In Sha Allah.

#thanksforreading🙂

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: