BRIDESMAID

17 Sep

Assalamualaikumm…Hai ladies and gentlemen (amboi, mcm nak speech pula)..hee

So, bridesmaid! apakah ia? haa..bahasa mudahnya PENGAPIT…

Last weekend, one of my friend get married and she ask me for being her bridesmaid. So, I said ‘okey’..ini kira yang pertama dan terakhir laa jadi pengapit nie. Kata orang tua-tua, kalau orang belum kahwin, naik pelamin banyak kali, nanti bila turn dia pula kahwin, seri pengatinnya dah hilang (I’m not pretty sure)..Apa pendapat korang?

Actually, jadi pengapit ni bukan untuk suka-suka..kita kena banyak bantu pengantin tu sebenarnya.. Kiranya main peranan juga la..Antaranya, lap peluh, bersihkan tangan pengantin (jika ada upacara tepung tawar), adjust veil, adjust kain pengantin yang meleret-leret tu, kipaskan pengantin dan tolong ambilkan lauk (masa makan damai). So, tu la antara tugasannya..bukan berat mana pun, yang penting confident..hehe

Selain tu, ada banyak juga la benda yang baru dipelajari. Sebenarnya bukan mudah nak kahwin, prosedur-prosedur saja dah complicated. Documentation lagi. Apatah lagi bab-bab kewangan. Sebenarnya ambil pengalaman masa jadi bridesmaid ni tak rugi. At least, kita belajar mcm mana nak handle majlis bagi smooth je, macam mana perasaan orang tua kita nak lepaskan anak perempuannya dan penting macam mana debarnya bakal seorang isteri. Alhamdulillah, saya di beri peluang tersebut. InsyaAllah boleh dijadikan rujukan pada masa saya kahwin nanti. InsyaAllah, Amin..

# thanks for reading😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: